Close
Contacteer ons: +32 479 21 88 94

Verzorging

Verzorging:

Mini-ezels worden graag regelmatig geborsteld om hun vacht gezond en mooi te houden. Het versterkt ook de band van de mens met de ezel. De hoeven moeten regelmatig met een hoefkrabber gereinigd worden zodat ze in optimale conditie blijven. Het belangrijkste bij ezels is dat ze droog staan.
Wij gebruiken geen stro maar vlaslemen omdat dit beter de mest en de urine ophoudt.

Onze mini-ezels kunnen dag en nacht binnen en buiten in een stal die beschut is tegen de regen en de wind en tijdens de hete zomers om wat uit de zon te staan. We zorgen er ook voor dat er in het schuilhok steeds een liksteen of zoutsteenaanwezig is, want die bevatten veelmineralen en dat is goed voor de gezondheid. Om onze mini-ezels te paaien geven we ze af en toe een snoepje.

Tweemaal per jaar komt de veearts om onze dieren te ontwormen en ieder jaar worden ze ingeënt tegen tetanus en influenza. Het bekappen van onze mini-ezels hangt af van seizoen tot seizoen. In de winter iets meer dan in de zomer, alnaargelang van de groei uiteraard. Voor onze ezels betekent dit ongeveer om de 12 weken.

De oppervlakte van de weide:

Wij voorzien ongeveer 400 m2 per ezel. Onze weiden worden niet bemest, zodat er niet te veel eiwitten aanwezig zijn. Zo kan geen hoefbevangenheid (soort jicht) optreden. 

Het gedrag van een mini-ezel:

Er is een wereld van verschil met een paard. Mini-ezels zijn veel minder schrikachtig waardoor ze vaak als eigenwijs aanzien worden. Ze kunnen zo lief zijn. Mensen denken dat ezels koppig zijn, maar niets is minder waar, ze zijn gewoon aan het nadenken. mini-ezels zijn wel kuddedieren. Laat ze nooit alleen, maar zorg voor een vriend of vriendin.